Amnesty groep Houten
groep 337

 

Informatie bij de schrijfacties

 

Wanneer is de laatste keer dat jij een handgeschreven brief ontving? Een persoonlijke brief maakt indruk. Brieven schrijven is dan ook Amnesty’s meest beproefde actiemiddel. Doe mee met onze schrijfacties. Juist nu. Schrijf naar autoriteiten met het verzoek om onrecht te stoppen.

De laatste schrijfacties vind je op de site van Amnesty. Klik op de link

 

Houten, maart 2021

 

Goedendag volhouders!?

 

Onregelmatigheid in onze brieven wordt opgemerkt, maar het mag ook beslist geen sleur zijn!

Deze week mochten wij onze democratie in alle openheid en intens beleven, met een hoge opkomst! Dat stemt tot tevredenheid: hoge betrokkenheid van wat er gebeurt en gebruik maken van ons democratisch recht!

Beseffen wij dan weer hoe bijzonder dit is? En natuurlijk is er ook terechte aandacht voor wat beter kan en beter moet. Ook bijgaande achtergrondinformatie lezend besef ik dat wat wij als Amnesty-kerngroep in Houten doen aan acties ons in veel landen in gevaar zouden brengen. En dan niet alleen onszelf, maar ook onze gezinnen, families. Petjes af voor wie in moeilijke omstandigheden volhouden! Die steunen wij heel graag!

Schrijft u deze maand weer mee?!

 

 

Een hartelijke groet,

 

Ferdinand Hoogewoud

 

_____________________________________________________________________________________________________________

Voor nieuwe briefschrijvers:


Print de brieven uit, eventueel een tweede voor de ambassade.
• Dateer en onderteken deze.
• Frankeer de enveloppe.

 

* De brieven zijn afkomstig van Amnesty Nederland en enigszins bewerkt. Maar met zorgvuldigheid tot stand gekomen. Als je vragen of opmerkingen hebt, schroom dan niet om mij te benaderen.
* Voor de brieven naar het buitenland is de Internationaal-zegel nodig met de aanduiding ‘luchtpost’.

_____________________________________________________________________________________________________________

 

  • (gedeeltelijk) Goed Nieuws

 

Achtergrondinfo 1

 

 

Brits-Iraanse hulpverlener vrij, maar voor hoe lang?

Iran heeft de Brits-Iraanse hulpverlener Nazanin Zaghari-Ratcliffe vrijgelaten nadat ze haar straf van vijf jaar had uitgezeten. Zaghari-Ratcliffe werd in 2016 vanweg ‘samenzwering om het Iraanse regime omver te werpen’. Ze werd aanvankelijk gevangengezet samen met haar dochtertje. Haar man woont in Engeland. Zaghari-Ratcliff heeft altijd gezegd onschuldig te zijn.

 

Weer voor de rechter

Echt vrij is Zaghari-Redcliffe niet. Meteen na haar vrijlating werd ze opnieuw gedagvaard. Deze keer zou het gaan om het ‘verspreiden van propaganda’.

‘Dit is zo bitterzoet nieuws,’ zegt Kate Allen van het Britse Amnesty-kantoor. Na alles wat Nazanin heeft meegemaakt, voelt dit als een zoveelste voorbeeld van de berekenende wreedheid van de Iraanse autoriteiten. Nazanin werd veroordeeld na een zeer oneerlijk proces. Deze nieuwe valse aanklacht en mogelijke rechtszaak zijn duidelijk bedoeld om haar vrijlating uit te stellen.’

 

Thuis met enkelband

In maart 2020 mocht Nazanin Zaghari-Ratcliffe met tienduizenden andere gevangenen haar cel verlaten in verband met de coronapandemie. Sinds die tijd verbleef ze bij haar ouders en droeg ze een enkelband. Ze mocht zich niet verder dan 300 meter van haar ouderlijk huis begeven.

 

 

 

> GUATEMALA

 

 Achtergrondinfo 2

 

Aanslag op mensenrechtenverdediger

Julio David González Arango komt op voor de rechten van de inheemse Xinca-bevolking in Guatemala. Hun manier van leven wordt bedreigd door een mijnbouwbedrijf. González werd door een onbekende man neergeschoten en raakte ernstig gewond.

 

Wat kun jij doen?

Schrijf naar de autoriteiten in Guatemala. Roep hen op om de aanslag op Julio David González Arango te onderzoeken en de schuldige(n) te berechten.

 

Vaker bedreigd en aangevallen

Op 16 januari liep een onbekende man het terrein van González op en schoot hem neer. Hij overleefde de aanslag ternauwernood. González is een mensenrechtenverdediger die opkomt voor de rechten van de inheemse Xinca in het zuidoosten van Guatemala. Hun manier van leven wordt bedreigd door een mijnbouwbedrijf, dat op hun land actief is. Milieu- en landrechtenactivisten die daartegen protesteren, zijn regelmatig het slachtoffer van lastercampagnes, bedreigingen en geweld.

 

Volgens een prominente organisatie die bescherming biedt aan mensenrechtenverdedigers in Guatemala vonden in 2020 meer dan duizend aanvallen op mensenrechtenverdedigers plaats. Maar liefst vijftien mensenrechtenverdedigers werden vermoord.

 

Stuur eventueel een copie aan:

Embassy of the Republic of Guatemala

H.E. Mr. Jorge Skinner-Klée Arenales

De Ruijterstraat 36

2518 AS Den Haag

 

 

> IRAN

 Achtergrondinfo 3

Executie dreigt voor Iraans-Zweedse arts

De Iraans-Zweedse spoedarts Ahmadreza Djalali hoorde op 24 november 2020 dat hij binnen een week geëxecuteerd zou worden. Hij belde zijn vrouw om afscheid te nemen. Eind december lieten de Iraanse autoriteiten weten dat Djalali’s executie met een maand was opgeschort. Zeer waarschijnlijk gebeurde dit vanwege de internationale aandacht voor zijn zaak.

 

Wat kun jij doen?

Schrijf naar de Iraanse ambassade in Zweden. Roep de autoriteiten op de doodstraf van Ahmadreza Djalali niet uit te voeren en hem onmiddellijk vrij te laten.

 

De doodstraf voor spionage na oneerlijk proces

Djalali woonde in Zweden en is gespecialiseerd in rampengeneeskunde. Hij werd in 2016 tijdens een werkbezoek in Iran gearresteerd en beschuldigd van spionage. Eind oktober 2017 werd hij ter dood veroordeeld na een oneerlijk proces. Hij werd gemarteld om een bekentenis af te dwingen. Hij zit sinds 24 november 2020 in een isoleercel, in afwachting van zijn executie. Hij mag geen contact hebben met zijn familie en advocaat.

 

 

Zend eventueel een copie van de brief naar:

Ambassade van de Islamitische Republiek Iran

H. E. Ali Reza Kazemi Abadi

Duinweg 20

2585 JX Den Haag

 

 

 

 

 

> CHINA

 

Achtergrondinfo 4

 

20 jaar cel voor Oeigoerse arts

De Oeigoerse arts Gulshan Abbas kreeg 20 jaar gevangenisstraf in een geheim proces. Zeer waarschijnlijk omdat haar familie in de Verenigde Staten actievoert voor het lot van de Oeigoeren. Bijna 1 miljoen Oeigoeren zitten onder zeer slechte omstandigheden opgesloten in ‘heropvoedingskampen’ in de Chinese provincie Xinjiang.

 

Wat kun jij doen?

Schrijf naar de gevangenisautoriteiten in China. Roep hen op om Gulshan Abbas onmiddellijk vrij te laten.

 

Lange celstraf voor verdwenen Oeigoerse arts

Abbas verdween in september 2018 plotseling. Dat gebeurde kort nadat haar zus in de VS een toespraak had gehouden over de tot een miljoen Oeigoeren die in China opgesloten zitten in ‘heropvoedingskampen’. Daar worden ze gehersenspoeld en gemarteld.

Pas in december 2020 hoorde Gulshans familie dat ze in maart 2019 tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld was, wegens ‘deelname aan georganiseerd terrorisme, hulp bij terroristische activiteiten en ernstige verstoring van de maatschappelijke orde.’ Maar haar straf heeft zeer waarschijnlijk te maken met het activisme van haar zus, want China duldt geen enkele vorm van kritiek op de behandeling die de Oeigoeren ten deel valt. Gulshans gezondheid is slecht en ze heeft dringend medische zorg nodig.

 

Zend eventueel een copie van de brief aan:

Embassy of the People’s Republic of China

Willem Lodewijklaan 10

2517 JT Den Haag

 

 

 

 


U kunt ook de set brieven ineens downloaden. Desgewenst selecteert u welke van de brieven u uitprint om te versturen. Allemaal kan natuurlijk ook......

 

Klik hier voor informatie over frankering en verzending. 


 

Algemeen

De brieven zijn afkomstig van Amnesty Nederland en enigszins bewerkt, maar met zorgvuldigheid tot stand gekomen. Mocht u vragen of opmerkingen hebben, schroom dan niet om Ferdinand Hoogewoud te benaderen.

 

Als u wilt kunt u een kopie van de brief die u aan de autoriteiten stuurt, aan de ambassade van het betreffende land zenden. Veelal zijn ambassades verplicht om over ingekomen brieven naar onderwerp te rapporteren aan hun ministeries. Ook op die wijze worden autoriteiten dan op de hoogte gesteld van de situaties die in de brieven aan de orde komen. Zie hierboven voor de adressen.